Veszélyes tendencia: inkább közmunkást foglalkoztatnak majd a cégek

A vonatkozó kormányrendelet szerint 57 ezer forintot kell fizetni egy közfoglalkoztatottnak havonta, ha 8 órás állásban dolgozik. A jövő évre érvényes minimálbérnél (92 ezer forint) és a szakképzettséghez kötött garantált bérminimumnál (108 ezer forint) ez jóval alacsonyabb, így elvileg lehetséges, hogy a vállalkozások költségeik csökkentése céljából megfontolják a közmunkások alkalmazását

 
A közfoglalkoztatás egyelőre az önkormányzatokon belül működik, jövőre azonban több cég is fontolóra veheti a váltást. Kisebb-nagyobb vállalkozások már most is élnek ezzel, nemrégiben pedig a GYSEV Zrt. 50 közmunkás alkalmazását jelentette be.

Piacgazdasági viszonyok között nem működőképes az, hogy a versenyszféra tömegesen alkalmazzon közfoglalkoztatottakat, és nem is lenne szerencsés, ha a gazdaság a nyílt munkaerőpiac helyett a közmunkára épülne" - nyilatkozta a Világgazdaságnak Dávid Ferenc . A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára hozzátette: elsősorban a nagy állami beruházásoknál tudja elképzelni a közmunka jelentősebb alkalmazását. Dávid Ferenc hozzátette: Azok a vállalkozások, amelyek hagyományos minimálbéren foglalkoztatott dolgozókat bocsátanak el, és a helyükre közmunkásokat vesznek fel, azt kockáztatják, hogy egy munkaügyi ellenőrzésen nem rendezett munkaügyi kapcsolatot állapítanak meg. Ez esetben a bírságon túl azt is vállalják, hogy nem indulhatnak állami tendereken" - mondta.

"Az ügyfélkörünknél még nem merült fel a kérdés, a cégek ugyan hallottak már a lehetőségről, de még nem érkezett konkrét megkeresés a közfoglalkoztatással kapcsolatban"- nyilatkozta a lapnak Czeglédy Edina. A Noerr és Társai ügyvédi iroda munkajogi csoportvezetője elmondta: ma még a rendszer kiforratlan, ezért nem is lehet felmérni, hogy a jövőben a versenyszféra milyen mértékben kíván élni a közfoglalkoztatás adta lehetőségekkel.

Világgazdaság

HR-Portál