Svájc diszkriminálja a közép-európai bevándorolókat

svájc nem fogad A svájci kormány áprilisban úgy döntött, hogy május 1-jétől ismét kontingenseket határoz meg az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott közép-kelet-európai országokból érkezett bevándorlókkal szemben. A döntés értelmében évente összesen kétezer tartózkodási engedélyt adnak ki Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Lettország, Litvánia és Észtország polgárainak.

A csütörtökön megszavazott ötpárti EP-határozat szerint a svájci intézkedés diszkriminatív és jogellenes, ugyanis Svájcnak nincs jogalapja nemzetiség alapján különbséget tenni az uniós polgárok között. Az elfogadott határozat egyben sürgeti az Európai Bizottság erélyes fellépését.

A mostani EP-határozat közvetlen előzménye az volt, hogy a svájci döntés miatt az EP öt frakciójának húsz képviselője a múlt héten szóbeli választ igénylő kérdést intézett az Európai Bizottsághoz. A kezdeményezők között volt Őry Csaba és Pelczné Gáll Ildikó fideszes európai parlamenti képviselő.

Ezt megelőzően, április végén a közép-kelet-európai tagállamok néppárti delegációvezetői - a Fidesz EP-delegációjának társkezdeményezésére - levélben fordultak José Manuel Barroso bizottsági elnökhöz. Az aláírók a levélben elfogadhatatlannak nyilvánították az elmúlt hónapokban Nyugat-Európában tapasztalható diszkriminatív fejleményeket, és sürgették az uniós javaslattevő-végrehajtó testület erélyes fellépését.

A Visegrádi Csoport korábban szintén közös nyilatkozatban tiltakozott a svájci döntés ellen.

A csütörtöki szavazást megelőző vitában elhangzott felszólalásában Őry Csaba - a néppárti frakció foglalkoztatási ügyekért felelős koordinátora - több szakmai és jogi érvvel is alátámasztotta a svájci döntés jogszerűtlenségét.

"Elfogadhatatlan az uniós polgárok között a nemzetiség alapján történő diszkrimináció" - jelentette ki. Egyben felhívta a figyelmet arra: azt, amire Svájc a kvótarendszer újbóli életbe léptetése kapcsán hivatkozott, vagyis hogy az országba bevándorló munkavállalók száma 10 százalékkal növekedett, mind a 27 EU-tagállam viszonylatában kell érteni, nem csak a nyolc közép-kelet-európai tagállam munkavállalói szempontjából.

"Harmadszor, a kvótákra vonatkozó nemzetközi szerződéses szabályozást is megsértette Svájc a döntésével, hiszen az nem lehet kisebb az utolsó irányadó kvóta mennyiségénél, jelen esetben háromezernél. Az előirányzott kétezres kvóta tehát szintén szabályellenes" - érvelt Őry Csaba. Utalt arra is, hogy a svájci kormány nem egyeztetett előzetesen az érintett országok kormányaival.

HR Portál