Nem is tudjuk, hogy veszélyes anyagokkal dolgozunk

veszélyes anyagokSzámos olyan anyaggal kerülnek kapcsolatba a munkavállalók a napi munkavégzés során, melyekről nem is tudják, hogy mérgező.

Új honlapján az Európai Munkavédelmi Ügynökség segít eligazodni a veszélyes anyagok piktogramjai között a munkaadóknak és a munkavállalóknak is - megelőzve ezzel a szerencsétlen balestek egy részét.

Elindította új honlapját az EU-OSHA, vagyis az Európai Munkavédelmi Ügynökség, amely segíti, hogy mind a munkaadók mind a munkavállalók felismerjék azokat az anyagokat, melyekkel nap nap után kapcsolatba kerülnek és dolgoznak.

Az ügynökség közleménye szerint az új honlap mellett az EU-OSHA egy "Veszély: vegyi anyagok!" című filmet, egy posztert és egy tájékoztatót is elkészített, a honlapon pedig a vegyi anyagok címkézésének változásait is ismertetik.

A munkaadók sem ismerik fel a veszélyes anyagok piktogramját

Az Európai-Vegyianyag-ügynökség kutatása szerint a munkaadóknak és a munkavállalóknak is vannak tudásbeli hiányosságai, hiszen számos piktogrammot vagy nem ismernek fel vagy nem megfelelően értelmeznek - számolt be róla az MTI.

Az európai munkavállalók közel 15 százaléka kezel veszélyes anyagokat a napi munkavégzés során. Bizonyos anyagoknál már egyszeri érintkezés is árthat a dolgozó egészségének. A hatás az enyhe szem- és bőrirritációtól kezdve az asztmán át nemzési problémákhoz, születési rendellenességekhez és rákhoz is vezethet.

Az EU-OSHA azt szeretné elérni, hogy a dolgozók és munkaadóik ismerjék az új vegyi kockázat piktogramokat, és kellő gonddal kezeljék a veszélyes anyagokat.

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség támogatja az Európai Bizottságot a címkézési előírások területén végbement változások és a kapcsolódó munkahelyi vonatkozások tudatosítása érdekében kifejtett erőfeszítéseiben. Ezért külön webrészleget alakítottak ki, ahol ismertetnek több oktatóanyagot, valamint gyakori kérdések és válaszok találhatóak a CLP-vel (az Európai Unió osztályozási, címkézési és csomagolási szabályozása) és a REACH-csel (vegyi anyagok regisztrálása, értékelése, engedélyezése és korlátozása) kapcsolatban.

MTI